Tedavi Süresince Ağrı ve Acı
Korku nedeniyle yıllarca diş hekimine gitmemiş hastalar bile implant tedavisi sonrası bu korkularını yenebilmektedir. İmplant cerrahisi için lokal anestezi yeterli olmaktadır. Lokal anestezi sonrası hasta hiç bir ağrı hissetmemekte hatta implantın yerleştirildiğini bile anlayamayabilmektedir. Lokal anestezi için kimi kliniklerde kullanılan elektronik iğnelerle anestezi aşamasında hafif iğne acısı bile çoğu durumda hissedilmemektedir. Dolayısıyla psikolojik nedenlerle istenilen genel anesteziye tedavi kapsamında hiç bir gereklilik yoktur. Yinede kendinizi hazır hissetmiyorsanız uygun bir ortamda başka bir hastaya yapılan implant tedavisini izleyerek tüm endişelerinizden kurtulabilirsiniz.
Tedavi sonrasında bir kaç gün sürebilecek ağrı ise son derece normaldir. Bu ağrı hekim tarafından önerilen ağrı kesicilerle önemli ölçüde azalmaktadır. Bir çok hasta aynı gün kullanılan ağrı kesiciden sonra yeni ağrı kesiciye gerek duymadıklarını söylemektedir. Ağrının süresi kişiden kişiye ve yapılan cerrahi işlemin kapsamında göre değişmektedir. Açık sinüs kaldırıma ve kemik transferi gibi cerrahi işlemler sonrası bölgesel şişlik ve morluk görülebilmekte ve bu etkiler yaklaşık bir hafta içersinde azalarak ortadan kalkmaktadır. Hekim tarafından uygulanan önlemlerle bu etkiler de minimumda tutulabilmektedir.
TEDAVİ SÜRECİ
CERRAHİ AŞAMA
İlk muayene sonucunda diş hekimi tarafından ekstra bir önlem alınması belirtilmemişse, ağız hijyeni düzeltilmişse, hasta açısından normalden faklı bir hazırlık yapması gerekmez. Ancak implant cerrahisinin yapılacağı tarihte, hastaların vücut direncinin yerinde olması koşulu istenir, yani hasta başka bir hastalıktan ötürü halsiz düşmüşse implant cerrahisi genelde başka bir tarihe ertelenir, hastanın genel sağlık durumunun düzelmesi beklenir.
Ayrıca ağız hijyeni iyi olmayan, diş etleri iltihaplı, diş yüzeyinde bolca bakteri plağı olan kişilerde implant yapılmadan önce bu sorunların tamamı giderilmeli ve ağız hijyeni düzeltilmelidir.
Vidalı diş yapılacak dişsiz bölgenin tamamen hissizleştirilip ımplant ın cerrahi yöntemle kemiğe yerleştirilmesidir. Hissizleştirme genelde işlem yapılacak bölgenin uyuşturulmasıyla lokal olarak sağlanır. ancak bazı durumlarda genel anestezi ile(tamamen uyutarak) cerrahi işlem yapılabilir. Cerrahi aşama açık ya da kapalı cerrahi yöntemleriyle yapılabilir.
Açık Cerrahi Yöntem
Hekimin implantı uygulayacağı sert doku alanını bizzat görerek cerrahi uygulamayı yapmasıdır. Bu yöntemde yumuşak dokuda kesi yapılır ve bu doku açılarak kemik alanı görülür. İmplant uygulaması bittiğinde açılan bölge dikiş atılarak kapatılır.
Kapalı cerrahi yöntem (flapsiz yöntem)
Ameliyatsız yöntem olarak da bilinir. Bu yöntemde hastanın dental tomografik görüntüsü ve ağız içi ölçüsünden faydalanarak implant yapılacak bölgeye uygun cerrahi klavuz hazırlanır. Bu klavuz eşliğinde herhangi bir kesi alanı açmadan, diş etini kaldırmadan implant yerleştirilir. Bu yöntemde dikiş atılmaz. Çünkü bisturi ile kesilmiş bir diş eti alanı yoktur.
Immediant Implant Yöntemi
Bir çok vakada diş çekilir çekilmez çıkan diş boşluğuna implant yerleştirilebilir. Kesi atılmaması, flap kaldırılmaması bakımından kapalı cerrahi yönteme benzemektedir, ancak implant uygulanacak alandaki kemiğin net olarak gözlemlenmesi bakımından da açık cerrahi yönteme benzemektedir. Bu yöntemde genellikle dikiş atılmamaktadır. Süreyi kısaltması ikinci bir cerrahiye ihtiyaç duyulmaması yüzünden çok avantajlı bir yöntemdir. Implant cerrahisi bittikten sonra hastanın dişsiz bölgesine uygun geçici bir diş protezi yapılır. Her vakada ve her vidalı diş cerrahi uygulaması sonrasında geçici bir protez yapılamayabilir.
İMPLANT TEDAVİSİ PROTEZ AŞAMASI
Röntgen çekilerek ımplantların kemikle kaynaşma düzeyi kontrol edilir.
Diş etleri açık cerrahi yöntemle açılarak diş eti şekillendirici yerleştirildiği durumlarda ölçü almak için 4 ila 5 gün beklenebilir.
Ölçüden sonraki seansta abutment ve alt yapı provası yapılır. Porselen için ölçü alınır.
Porselen provasında sorun yoksa dişler geçici olarak yapıştırılarak bir süre kullandırılır.
Diş etinin üzerinden küçük delikler açılarak ımplantların içerisine diş eti şekillendiriciler vidalanır. Bu süreçte Implant Dedektör kullanımı ımplantın yerinin tam olarak belirlenmesini kolaylaştırdığı için aynı seansta ölçü alınmasına da izin verir.
Ölçü alındıktan sonra laboratuarda protezlerin alt yapısı (metal, zirkonyum, vb.) hazırlanır.
Altyapı provasından sonraki seansta porselen provası yapılır.
Protez ve kaplama kullanımında bir sorun yoksa kalıcı yapıştırma yapılır. Sorun oluşturduğu taktirde gerekli düzeltmeler yapılır.
Başarı faktörleri ve garanti
Başarıda en önemli faktör, implatı ve protezi yapan hekimlerin, asistaların ve teknisyenlerin bilgi, beceri ve deneyimidir. Doğru bir planlama ve prosedürlere uygun bir tedavi süreci ile kolay bir süreç sonucunda yeni dişlerinize kavuşabilirsiniz. Tedavide steril çalışma esastır, implant maksimum hijyen koşullarında yapılmalıdır. Destekleyici teknolojik olanaklardan faydalanılması implant başarısını arttıran ve tedavi sürecinizi sizin açınızdan daha konforlu hale getiren faktörlerdendir. İmplant başarısında hastan rolü de önemlidir. Hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi, ilaçlarını düzenli kullanması, hekimin uyarılarına ve önerilerine uyması gereklidir. Aksi takdirde vidalı diş çevresindeki kemik dokusunda enfeksiyon gelişebilir.
İmplantlar için 20 yıl değişim garantisi, Protezler için 6 yıl onarım garantisi vermekteyiz. Hasta kaynaklı ağız hijyen sorunlarınlarından, kaza ve darbelerden kaynaklanan problemler garanti kapsamı dışındadır.