İmplant

İmplant Tedavisi
İmplant eksik dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen bir tür vidadır. Bu vidalar titanyum adı verilen doku dostu bir materyalden imal edilir. Titanyumun doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir. Alerjik reaksiyonlara yol açma yüzdesi çok düşüktür.Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir ve maksimum dayanıklılık gösterir.
İmplantlar tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan boşlukların doldurulmasına imkan sağladıkları gibi tam dişsizliklerde de bu implantlardan destek alınarak daha tutucu ve kullanımı rahat protezler yapılmasına olanak sağlar.
Merkezimizde açık ve kapalı cerrahi teknikleri ile implant tedavisi alanındaki tüm cerrahi işlemler yerine getirilmektedir.
 
Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacıyla yerleştirilen, bir süre sonra kemik dokusuyla kaynaşan, doğal bir diş gibi iş görebilen, uygun maddeden yapılmış diş köklerine implant diyoruz.
Tek diş eksikliği, birden fazla diş eksikliği ve tam dişsizlik durumlarının tümünde implant uygulanabilir. Yerleştirilecek alanda yeterli düzeyde kemik olmaması durumda kemik ilave işlemleri ile bir çok vakada başarı ile implant uygulanabilmektedir.
İmplantı vücudun kabul etmemesi gibi bir durum yoktur. İmplant, vücudun herhangi bir reaksiyon göstermediği, alerjik reaksiyonların ve yan etkilerin olmadığı maddelerden yapılmıştır. İmplant sonrası oluşan sorunlar genelde doğru planlama ve sonrasında doğru bir tedavinin uygulanmaması ya da hasta kaynaklı diğer problemlerden kaynaklanır. Tedavi kalitesi ve hastanın ağız diş sağlığına özeni en kritik faktörlerdir.
 
 

Kimlere Uygulanabilir
 
Tek diş eksikliği:
Komşu dişleriniz arasında tek bir dişiniz yoksa bu bölgeye yan dişler aşındırılmadan implant uygulanabilir ve implantın üzerine kaplama yapılabilir. Bu sayede yan dişlerinizin aşındırılarak köprü yapılma zorunluluğu ortadan kalkar. İmplantın yapılabilmesi için dişler arası boşlukta yeterli alanın olması gerekir. Boş bölüm kalan dişlerinizin hareketiyle zamanla biraz kapanabilecektir. Dolayısıyla bu kapanma yaşanmadan implant yaptırılması gereklidir.
Bölgesel dişsizlik:
Her diş boşluğuna implant yapılması gibi bir zorunluluk yoktur. Dişlerinizin ve kemik yapınızın durumuna göre yapılacak implant sayısına ve yerlerine karar verilir. Örneğin 4 diş boşluğu olan bir bölgeye 2 implant ve 4 dişten oluşan bir köprü önerilebilir. Hangi bölgeye kaç implant yapılacağına karar verilebilmesi için röntgeninizin incelenmesi ve muayenenizin yapılması gereklidir.
Tümden dişsizlik:
Üst çene ve/veya alt çenede komple dişsizlik durumunda çene kemiği durumunuz uygunsa genelde üst çene için 8 implanttan oluşan 14 dişli köprü, alt çene için 6 implanttan oluşan 14 dişli köprü önerilebilir. Kemik düzeyiniz ve kalitesi yeterli değilse ve kemik güçlendirmelerle yeterli sonuç alınamayacaksa daha az implanttan oluşan “all on four” ya da barlı sistemler alternatif olabilir.
Kemik düzeyinin yeterli olmaması:
Günümüzde gelişmiş teknoloji ve ileri cerrahi işlemlerle ileri düzeyde kemik erimesi olan hastalarda bile implant yapılabilmektedir. Greft ve membran olarak adlandırdığımız maddelerle kemik ilavesi ve dayanıklılığın arttırılması sağlanmaktadır. Yine çene içerisinde blok kemik transferi sonucunda implant yapılabilecek yeterlilikte kemik oluşumu sağlanabilmektedir.
Diş çekimi sonrası hemen implant:
Yeni yöntemler diş çekiminin hemen ardından ilgili bölgede yapılacak güçlendirme çalışmaları sonrasında başarıyla implant yerleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Ancak bu işlemin diş çekiminin hemen sonrasında yapılması gereklidir. Aksi durumda 3,4 ay beklenmesi gerekebilir.
İmplantta yaş sınırı
İmplant fiziksel gelişimini tamamlamış tüm biriyelere uygulanabilir. Genelde erkekler için 17-18 yaş, kadınlarda 16-17 yaş implantın yapılabilmesi için yeterli yaşlardır. İleri yaşlarda kişinin sağlık durumunun cerrahi işleme engel olmayacağı tüm durumlarda implant yapılabilir.
Hastalıklarda implant tedavisi
Sistematik hastalıkların çoğunda implant tedavisi mümkündür. Tedavi için hastalığın kontrol altında olması ve ilgili hekimin onayı gereklidir. Bu konuda hastalığınıza özel bilgi almak için bize danışabilirsiniz.
Sigara içenlerde implant tedavisi
Sigara içen bir çok hastaya  implant başarıyla uygulanabilmektedir. Ancak günde yaklaşık bir paket sigara içiliyorsa ve ağız diş bakımı ihmal ediliyorsa,  implant başarı şansı diğer hastalara göre daha düşüktür. Sigara içen hastaların sigarayı bırakamıyorlarsa sigara tüketim sayısını azaltmaları, ağız ve diş bakımına diğer hastalara göre çok daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu konuda risk düzeyiniz ve yapılabilecekler konusunda bize danışabilirsiniz.
 
 
 
Avantajlar
 
İmplant altyapılı protezler diğer protezlere göre çok daha iyi çiğneme fonksiyonu sağlarlar.
Estetik ve dayanıklılık bakımından oldukça üstündürler.
Sizi hareketli protez kullanma zorunluluğundan ve zorluğundan kurtarır,  hareketli protez kullanan kişilerin özgüvenini geri kazanmasına yardımcı olur.
Çene kemiği erimeleri implant sayesinde azalır.
Dogal dişlerin aşındırılıp köprü yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırır.
Dişeti ve kemiği desteklediği için köprü protezlere oranla daha doğal ve estetik sonuç verir. İmplant sayesinde Daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.
Deazavantajlar
 
En büyük dezavantajı yanlış ve yetersiz uygulamalar sonucu ortaya çıkabilecek komplikasyonlardır. Enfeksiyonlar hem implantın hem de etrafındaki sağlıklı kemik dokusunun kaybedilmesiyle sonuçlanabilir
İmplant köprü protezlere göre daha maliyetlidir, ancak birkaç sene öncesine göre maliyetleri makul düzeylere düşmüştür.
Cerrahi uygulamadan sonra bazı zorlu vakalarda bir takım ağrılar, şişlikler, morarmalar olabilmektedir. Ancak hepsi zamanla geçecek sıkıntılardır.
Yanlış endikasyonlar, yeterli bilgi birikim ve tecrübeyle yapılamayan implat tedavileri özellikle estetik açıdan dezavantaja dönüşebilir.

İmplant ne kadar sürede yapılır
 
Teknolojik olanaklarla tamamen dişsiz ağızlara dahi bir günde tüm impilantları (12-14 vidalı diş) uygulayabilmekteyiz. Bazı durumlarda özellikle de hastaların konforu açısından cerrahi uygulama birkaç seansa bölünebilir. Vakaya göre değişmekle beraber 1 implantı cerrahi olarak uygulama süremiz genelde 15 dk. dır.
Standart implant uygulamasında implantların üzerine diş protezi yapmak için cerrahi aşamayı müteakip alt çenede 2-3 ay üst çenede 3-5 ay beklenmesi gerekir. Bunun sebebi implantla çene kemiği arasında sağlıklı bir kemik dokusu oluşumunun zorunlu olarak beklenmesidir. Yeterli süre geçtikten sonra protez aşamasında, implantların üzeri açılıp ölçüleri alınır. 2-3 seansta ve yaklaşık 1 haftada ımplant üstü protez yapılarak tedavi tamamlanır.

Tedavi Süresince Ağrı ve Acı
 
Korku nedeniyle yıllarca diş hekimine gitmemiş hastalar bile implant tedavisi sonrası bu korkularını yenebilmektedir. İmplant cerrahisi için lokal anestezi yeterli olmaktadır. Lokal anestezi sonrası hasta hiç bir ağrı hissetmemekte hatta implantın yerleştirildiğini bile anlayamayabilmektedir. Lokal anestezi için kimi kliniklerde kullanılan elektronik iğnelerle anestezi aşamasında hafif iğne acısı bile çoğu durumda hissedilmemektedir. Dolayısıyla psikolojik nedenlerle istenilen genel anesteziye tedavi kapsamında hiç bir gereklilik yoktur. Yinede kendinizi hazır hissetmiyorsanız uygun bir ortamda başka bir hastaya yapılan implant tedavisini izleyerek tüm endişelerinizden kurtulabilirsiniz.
Tedavi sonrasında bir kaç gün sürebilecek ağrı ise son derece normaldir. Bu ağrı hekim tarafından önerilen ağrı kesicilerle önemli ölçüde azalmaktadır. Bir çok hasta aynı gün kullanılan ağrı kesiciden sonra yeni ağrı kesiciye gerek duymadıklarını söylemektedir. Ağrının süresi kişiden kişiye ve yapılan cerrahi işlemin kapsamında göre değişmektedir.  Açık sinüs kaldırıma ve kemik transferi gibi cerrahi işlemler sonrası bölgesel şişlik ve morluk görülebilmekte ve bu etkiler yaklaşık bir hafta içersinde azalarak ortadan kalkmaktadır. Hekim tarafından uygulanan önlemlerle  bu etkiler de minimumda tutulabilmektedir.
 
TEDAVİ SÜRECİ
CERRAHİ AŞAMA
İlk muayene sonucunda diş hekimi tarafından ekstra bir önlem alınması belirtilmemişse, ağız hijyeni düzeltilmişse, hasta açısından normalden faklı bir hazırlık yapması gerekmez. Ancak implant cerrahisinin yapılacağı tarihte, hastaların vücut direncinin yerinde olması koşulu istenir, yani hasta başka bir hastalıktan ötürü halsiz düşmüşse implant cerrahisi genelde başka bir tarihe ertelenir, hastanın genel sağlık durumunun düzelmesi beklenir.
Ayrıca ağız hijyeni iyi olmayan, diş etleri iltihaplı, diş yüzeyinde bolca bakteri plağı olan kişilerde implant yapılmadan önce bu sorunların tamamı giderilmeli ve ağız hijyeni düzeltilmelidir.
Vidalı diş yapılacak dişsiz bölgenin tamamen hissizleştirilip ımplant ın cerrahi yöntemle kemiğe yerleştirilmesidir. Hissizleştirme  genelde işlem yapılacak bölgenin uyuşturulmasıyla   lokal olarak sağlanır. ancak bazı durumlarda genel anestezi ile(tamamen uyutarak)  cerrahi işlem yapılabilir. Cerrahi aşama  açık ya da kapalı cerrahi yöntemleriyle yapılabilir.
Açık Cerrahi Yöntem
Hekimin implantı uygulayacağı  sert doku alanını bizzat görerek cerrahi uygulamayı yapmasıdır. Bu yöntemde  yumuşak dokuda kesi yapılır ve bu doku  açılarak kemik alanı görülür.  İmplant uygulaması bittiğinde açılan bölge dikiş atılarak kapatılır.
Kapalı cerrahi yöntem (flapsiz yöntem)
Ameliyatsız yöntem olarak da bilinir. Bu yöntemde hastanın dental tomografik görüntüsü ve ağız içi ölçüsünden faydalanarak implant yapılacak bölgeye uygun cerrahi klavuz hazırlanır. Bu klavuz eşliğinde herhangi bir kesi alanı açmadan, diş etini kaldırmadan implant yerleştirilir. Bu yöntemde  dikiş atılmaz. Çünkü bisturi ile kesilmiş bir diş eti alanı yoktur.
Immediant Implant Yöntemi
Bir çok vakada diş çekilir çekilmez çıkan diş boşluğuna implant yerleştirilebilir. Kesi atılmaması, flap kaldırılmaması bakımından kapalı cerrahi yönteme benzemektedir, ancak implant uygulanacak alandaki kemiğin net olarak gözlemlenmesi bakımından da açık cerrahi yönteme benzemektedir. Bu yöntemde genellikle dikiş atılmamaktadır. Süreyi kısaltması ikinci bir cerrahiye ihtiyaç duyulmaması yüzünden çok avantajlı bir yöntemdir. Implant cerrahisi bittikten sonra hastanın dişsiz bölgesine uygun geçici bir diş protezi yapılır. Her vakada ve her vidalı diş cerrahi uygulaması sonrasında geçici bir protez yapılamayabilir.
 
İMPLANT TEDAVİSİ PROTEZ AŞAMASI
 
Röntgen çekilerek ımplantların kemikle kaynaşma düzeyi kontrol edilir.
Diş etleri açık cerrahi yöntemle açılarak diş eti şekillendirici yerleştirildiği durumlarda ölçü almak için 4 ila 5 gün beklenebilir.
Ölçüden sonraki seansta abutment ve alt yapı provası yapılır. Porselen için ölçü alınır.
Porselen provasında sorun yoksa dişler geçici olarak yapıştırılarak  bir süre kullandırılır.
Diş etinin üzerinden küçük delikler açılarak ımplantların içerisine diş eti şekillendiriciler vidalanır. Bu süreçte Implant Dedektör kullanımı ımplantın yerinin  tam olarak belirlenmesini kolaylaştırdığı için aynı seansta ölçü alınmasına da izin verir.
Ölçü alındıktan sonra laboratuarda protezlerin alt yapısı (metal, zirkonyum, vb.) hazırlanır.
Altyapı provasından sonraki seansta porselen provası yapılır.
Protez ve kaplama kullanımında bir sorun yoksa kalıcı yapıştırma yapılır. Sorun oluşturduğu taktirde gerekli düzeltmeler yapılır.
 
Başarı faktörleri ve garanti
 
Başarıda en önemli faktör, implatı ve protezi yapan hekimlerin, asistaların ve teknisyenlerin bilgi, beceri ve deneyimidir. Doğru bir planlama ve prosedürlere uygun bir tedavi süreci  ile kolay bir süreç  sonucunda yeni dişlerinize kavuşabilirsiniz.  Tedavide steril çalışma esastır, implant maksimum hijyen koşullarında yapılmalıdır. Destekleyici teknolojik olanaklardan faydalanılması implant başarısını arttıran ve tedavi sürecinizi sizin açınızdan daha konforlu hale getiren faktörlerdendir. İmplant başarısında hastan rolü de önemlidir. Hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi, ilaçlarını düzenli kullanması, hekimin uyarılarına ve önerilerine uyması gereklidir. Aksi takdirde vidalı diş çevresindeki kemik dokusunda enfeksiyon gelişebilir.
İmplantlar için 20 yıl değişim  garantisi,  Protezler için 6 yıl onarım garantisi vermekteyiz. Hasta kaynaklı ağız hijyen sorunlarınlarından, kaza ve darbelerden kaynaklanan problemler garanti kapsamı dışındadır.

WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?